Sunday, August 21, 2016

YritysAmiksessa innostutaan yhdessä

Ensimmäinen kokonainen työviikko YritysAmiksen toista toimintavuotta on takana. Porukka - opiskelijat ja opettaja-ohjaajat - on aloittanut hommat toiveikkaalla mielellä. Ensimmäisen vuoden aloitusta leimannut epäluulo ja neuvottomuus on voitettu. Homma rullaa jo vankoilla raiteilla.

Loppuviikolla YritysAmiksen johtotiimi osallistui jokavuotiseen benchmarkkausseminaariin kolmen suuren oppilaitoksen johdon kanssa. Seminaarissa jaettiin osaamisperusteisuuden toteuttamisesta saatuja kokemuksia. Ammatillisen koulutuksen reformin toteuttamistavat olivat kaikissa neljässä oppilaitoksessa samansuuntaisia. YritysAmis erottui joukosta siinä, että meillä on perinteisistä koulutuksen toteuttamistavoista luovuttu kaikkein rohkeimmin.

YritysAmiksen keskeinen NY-toiminta jämäköityy
Olemme tutkailleet tilannettamme ja todenneet, että oikealla tiellä ollaan ja reiluja askeleita kumppaneita edellä. Viime vuoden kokeilujen jälkeen on vakiintunut useita toimintatapoja, jotka luovat jämäkkyyttä toimintaan. Kaikki toisen vuoden opiskelijat toimivat NY-yrityksessä ja sen vuoksi NY-toiminnan ohjausta on tehostettu. Keskiviikot on nimetty kaikkien alojen työjärjestykseen NY-päiväksi. Toiminnan samanaikaisuus tekee mahdolliseksi ohjauksen ja tietoiskut kaikkia NY-yrityksiä koskevista asioista. Näin säästetään taloudellisia resursseja ja taataan parhaat NY-osaajat kaikkien opiskelijoiden avuksi. Kaikille aloille on nimetty NY-koordinaattorit, jotka tukevat NY-yrityksiä ohjaavia opettajia.

Kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat ryhmäytyvät NY 24H -leireillä elo-syyskuun vaihteessa. Järjestelyt ovat käynnissä. Viime vuoden kokemusten jälkeen NY24H-mentoreiksi koulutettuja opiskelijoitamme on kysytty myös muiden oppilaitosten leireille avuksi. Mielellämme olemme myös apua antaneet. Toisen vuoden opiskelijoiden yhteinen NY-yrittäjyysvuoden aloitustempaus NY-kick off on jo myös valmisteilla samoin kuin helmikuinen NY-semifinaali. Semifinaaliin olemme saaneet mukaan KAMK:n ja yläkoulujen NY-yrityksiä.

Tiimiympyrät ovat pyörähtäneet käyntiin
YritysAmiksen henkilöstön aloitusseminaarissa keskusteltiin aidosta dialogista ja harjoiteltiin sitä tiimiympyrässä. Sekä opiskelijat että opettajat ovat kokeneet tällaiset vuorovaikutustilanteet tärkeiksi.
Opettaja-ohjaajat analysoivat aloitusseminaarien tiimiympyröissä tiimiympyräkäytännettä ja kirjasivat toiminnan hyötyjä. Tuloksena oli pitkä lista, josta mainitsen muutamia asioita:
- Ohjaaja ja muut opiskelijta kuulevat, mitä opiskelijoille kuuluu ja jokainen saa kertoa kuulumisistaan niin, että häntä kuunnellaan.
- Keskustelemisen ja kuuntelemisen taito kehittyy, opitaan avointa vuorovaikutusta.
- Palautteen antaminen kehittyy.
- Kaikilla on sanomisen vapaus ja velvollisuus.
- Projektien pulmatilanteet tulevat kunnolla käsitellyiksi.
- Rakennetaan luottamusta ja yhteishenkeä.
- Voidaan ideoida ilman häiriötekijöitä.
- Hyvä ohjauksen väline, puuttumisen oikea-aiokaisuus kehittyy.

Tulevan lukuvuoden suuria tapahtumia
Tulevana lukuvuonna YritysAmiksessa tapahtuu isoja asioita. Uusia oppimisympäristöjä valmistuu. Muun muassa YritysAmis kulttuurin yrityskiihdyttämö, jossa opiskelijat ja yritykset kohtaavat. YritysAmis liiketalous muuttaa lokakuussa uusiin tiloihin ja sen mukana yrittäjämäiset oppimisympäristöt kehittyvät. YritysAmin luonnon upea yritysympäristö ja kulttuuriteko Impilinna vihitään käyttöön syyskuussa. Samana päivänä golfin harjoiturata avautuu, kun sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuo Puumala lyö radan ensimmäisen lyönnin.

Paljon tapahtumia ja ammatillisen koulutuksen reformin uutta luovia toteuttamistapoja on tulossa. Kerron niistä blogeissani, joten kannattaa seurata.No comments:

Post a Comment