Sunday, August 23, 2015

"Edelläkävijällä ei ole esikuvia"

Kuluvan lukukauden alussa olen jo useaan kertaan kuullut koulutusliikelaitoksen  johtajan Anssi Tuomisen sanomana lauseen "Edelläkävijällä ei ole esikuvia". Näillä sanoilla hän kannustaa minua ja YritysAmiksen henkilökuntaa eteenpäin valitsemallamme ammatillisen koulutuksen uudistamisen tiellä.


Viime keväänä päätimme, että pistämme uusiksi kertaheitolla kaikki entiset rakenteet, jotka kahlitsevat meidät vanhaan järjestelmään. Ymmärsimme miten helppoa on luiskahtaa tutuille poluille, koska kehittämistyö ei tulisi olemaan helppoa. "Tie tulee kävelemällä", kuten eräs opiskelija viisaasti totesi, kun kyselin ensimmäisten päivien kokemuksista YritysAmiksessa aloittaneilta uusilta opiskelijoilta. YritysAmiksen henkilökunta ja opiskelijat ovat lähteneet kulkemaan osaamisperusteista yrittämällä oppimisen polkua. Tietä syntyy sitä mukaa kuin sitä kuljetaan. Vuoden kuluttua meillä on maastossa kerran kuljettu kartoitettu tie.


Kaksi viikkoa olemme yhdessä opiskelijoiden kanssa ja it-tuen avustuksella rakentaneet oppimisympäristöjä. Yritysmäiset oppimisympäristöt ovat siis vasta tekeillä. Opiskelijat tekevät suunnitelmia ja toteuttavat niitä yhdessä työntekijöiden kanssa. Rakennustyö jatkuu.


Rinnan ympäristön rakentamisen kanssa olemme jo aloittaneet useita tilaajien toimeksiantoja. Muun muassa Media- ja PeliAmis aloittelee  CSC:n ja Kainuun edun toimeksiantoa. Tehtävänä on suunnitella nuorille suunnattujen tieteiden päivien brändi ja toteuttaa sen mukaisesti erilaista markkinointimateriaalia ja tapahtumanaikaista materiaalin tuottamista verkkoon. SisustamoAmis työstää Kainuun museon tilaamaa näyttelyä nykypäivän käsityöläisyydestä, PisnesAmiksen kahvila-myymälä on avattu ja PuutarhaAmiksen toiminta pyörii yritysmäisesti. Pilottialojen lisäksi muutkin osaamisalat ovat jo osittain mukana uudessa systeemissä.


Tämän hetken kiireisin ratkaistava kysymys on kaiken tämän touhun kokonaishallinta. Haemme ja kokeilemme mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta tapaa varmistaa, että jokaisella opiskelijalla on tutkinnon perusteiden mukainen ja hänen osaamistaan parhaalla tavalla kasvattava tehtävä, että jokaisen oppimista seurataan ja tuetaan säännöllisesti, että opiskelija siirtyy joustavasti tehtävästä toiseen sitä mukaa kun osaaminen karttuu että jokaisella opettajalla ja muilla työntekijöillä on omat tehtävät ja työaika selvillä, että AmisYritysten projektit etenevät aikataulun mukaan, että...


Järjestelmä on iduillaan ja sitä viilataan kuumeisesti. Ensimmäiset kolme viikkoa on suunniteltu pala palalta viikko kerrallaan. Ensi viikolla yritämme saada jo seuraavat kolme viikkoa kerralla pakettiin ja sitä mukaa entistä pidempiä jaksoja.


YritysAmiksen henkilökunnan ja opiskelijatyöntekijöiden heittäytymiskyky on osoittautunut hyväksi. Epävarmuutta siedetään hyvin ja jokainen ottaa vastuuta tehtävien etenemisestä päivä päivältä paremmin ja paremmin. Työ edellyttää yhdessä tekemistä ja yhteistä vastuunkantoa.


Ympäristöjen rakentamisen ja hallintajärjestelmien luomisen rinnalla olemme pitäneet mielessä, että tärkein uudistus on pedagoginen. Opiskelijoille annetaan mahdollisuus oppia itse, itselleen sopivalla tavalla ja sopivassa ajassa. Opiskelijat pohtivat asioita yhdessä ja opettavat toisiaan. Tietoa ja osaamista kartutetaan itsenäisesti yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa. Opettaja-ohjaaja on käytettävissä, tukee ja varmistaa.No comments:

Post a Comment