Friday, August 14, 2015

"Oli onnekasta päästä tähän mukaan"


YritysAmiksen opiskelijat aloittivat yrittämällä oppimisen taipaleensa 10.8.2015 maanantaina klo 10.00. Liiketalouden alan uudet ”opiskelijatyöntekijät” ja ”virkatyöntekijät”  kokoontuivat uutuuttaan hohtavaan kahvilaan, joka toimii yhtenä PisnesAmiksen oppimisympäristönä.

Ensin nimilaput rintaan ja sitten uuden ”työpaikan” aloitusseminaaria pitämään. Koulutuspäällikkö Urpo onnitteli kaikkia siitä, että he olivat päässeet YritysAmiksen liiketalouden alalle.  Nostettiin maljat tulevalle yhteistyölle ja alettiin tutustua uusiin  työkamuihin. Opiskelijan sanoin ”Olen iloisella, positiivisella ja odottavalla mielellä.” Myös henkilökunta oli lähdössä matkaan avoimin ja positiivisin mielin. Yhdessä tekemisen meininki oli jo tarttunut opettajiinkin siinä määrin, ettei tietokoneiden puuttuminen, puutteellinen kalustus tai epätietoisuus päiväkirjojen pidosta, oppimisen seurannan dokumentoinnista tai muista järjestelmistä suuremmin haitannut ”Kyllä kaikki selviää aikanaan.”

Luonnonvara-alalla kokoonnuttiin yhteen ja katseltiin media-alan opiskelijoiden tekemää YritysAmiksen esittelyvideota. Koulutuspäällikkö Leena, projektipäällikkö Renne ja muut AmisYritysten ohjaajat kertoilivat tulevasta toiminnasta, tutustuttiin yrityksiin ja Seppälän ympäristöön. Aluksi oltiin luovan hämmennyksen vallassa, mutta sitä mukaa kun palaset alkoivat mielikuvissa loksahdella paikoilleen, tuli positiivisten kommenttien vuoro: ”Hienoa, että annetaan vastuuta opiskelijoille.” Hyvä, että itse voi vaikuttaa ajankäyttöön.” 

Henkilökunnan hyvä yhdessä tekemisen henki tarttui myös opiskelijoihin. Eri AmisYritysten opettajat ja muut työntekijät olivat aloitusseminaarissa valmistautuneet esittelemällä omia suunnitelmiaan ja saivat toisiltaan kehittämisideoita.

Viime keväänä valmistuneet media-alan opiskelijat Fanni, Katja ja Irene luotsasivat Kulttuurialan uudet yritysamislaiset tulevaan oppimistyöpaikkaan ja yrittämällä oppimisen henkeen sekä tutustuttivat henkilökuntaan. Opiskelijat olivat jo viime keväänä valmistaneet hauskat piirroskuvat työntekijöistä ja niiden avulla esittelivät heidät. He olivat myös kuvanneet videon kulttuurialan tiloista sekä esittelyn YritysAmiksen pilottialoista.

Fannin, Katjan ja Irenen kertomukset kokemuksistaan NY- ja osuuskuntayrittäjinä Avedia-yrityksessään olivat niin vaikuttavia, ettei kenellekään uudelle yritysamislaiselle jäänyt epäilystä yrittämällä oppimisen pedagogiikan voimasta.

Opiskelijoiden vetämän puolitoistatuntisen jälkeen ryhmäydyttiin oman osaamisalan toiveiden puun alle keskustelemaan omaohjaajan ja alan opettaja-ohjaajien kanssa unelmista, toiveista ja tavoitteista. Millainen ammattilainen minusta tulee, mitä toivon opiskelukavereilta ja opettajilta, mitä pidän tärkeänä ammattiin kasvamisessa.

Toiveiden puihin kasvoi komeita hedelmiä. YritysAmiksen toivottiin olevan rento, viihtyisä ja tiimityöpainotteinen paikka, joka valmentaa tulevaan ja kertoo, olisiko minusta yrittäjäksi. Toivottiin että kaikki hyväksyvät toisensa sellaisina kuin he ovat, ettei ole mitään painostamista tai kiusaamista. ”En halua pelätä tulla kouluun.”

Opintojen aikana halutaan kehittyä toimeen ryhtyviksi moniosaajiksi, jotka ovat valmiita työhön kuin työhön, jotka ovat ylpeitä ammatistaan ja haluavat tehdä hyvää jälkeä, löytävät töitä monista paikoista, ulkomailtakin. Opintojen aikana halutaa yhteyksiä jo alalla toimiviin ihmisiin ja palveluihin.

”Olen positiivisesti yllättynyt ja luottavainen. Kyllä tästä hyvä tulee.” Totesi eräs peliamislainen yhteenvetona ensimmäisen päivän jälkeen.

No comments:

Post a Comment