Sunday, November 1, 2015

Tasavallan presidentti vieraili YritysAmiksessa

"Tuolla ammattiopistolla oli hienoa seurata YritysAmiksen toimintaa. Se kyllä kertoo siitä, että täällä on nuorilla yrittämishenkeä ja se kertoo meille kaikille, että tulevaisuudessa on paljon toivoa.

Nuoristahan me kaikki olemme viime kädessä riippuvaisia, miten he elämään suhtautuvat. Ja tänään ainakin täällä minun kokemukseni on sellainen, että ei meillä on suurta huolta kylläkään."

Näin tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti kansalaistapaamisen YritysAmis-vierailun jälkeen.  Presidentin vierailu alkoi liikelaitoksen, ammattiopiston ja YritysAmiksen johdon tapaamisella, jonka aikana hänelle kerrottiin toiminnan yleispiirteitä. Osuuskunta Impilinnan yrittäjät olivat valmistaneet näyttävän ja makoisan tarjoilun, jonka raaka-aineet olivat peräisin kyytön lihasta ja maidosta, Kainuun marjoista ja nokkosista. Tarjoilun yhteydessä koulutuspäällikkö Leena Karjalainen kertoi luontoalan kyyttökarjasta ja 1928 perustetun karjanhoitokoulun eli Impilinnan vaiheista nykyiseksi täysin saneeratuksi yritysympäristöksi, jossa opiskelijat, osuuskuntalaiset ja muut yrittäjät toimivat yhdessä.

YritysAmis-ideaa ei todellakaan ole nyhjäisty tyhjästä, vaan on valppaina seurattu, millaista ammatillista koulutusta mikin aika on vaatinut  yli sata vuotta sitten alkaneen ammatillisen koulutuksen historian aikana. Luontoalan koulutus on pian 120-vuotias, kulttuurialan koulutus täyttää ensi vuonna 80 vuotta ja liiketalouden kouluttaminen alkoi Kajaanissa 1950-luvulla. Aloitimme ensimmäisinä ja edelleen olemme koulutuksen kehittäjien eturintamassa.

Aloitustilaisuuden jälkeen opiskelijat vastasivat YritysAmiksen koulutuksen esittelystä. Tutustumiskierros aloitettiin pelistudiosta, jossa opiskelijat kehittelivät pelejä ja valmistelivat lukion ja peruskoululaisten tiedepäivien pelityöpajaa. Presidentti tutustui myös Uutishuoneen toimintaan ja seurasi johtaja Anssi Tuomisen haastattelun nauhoitusta. Elokuvan ja median palvelukeskuksen toiminta ja elokuvatuotantoyhteistyö oli seuraavana vuorossa.

Sisustamon yritystoiminnan opiskelijat esittelivät todella havainnollisesti. Esittelystä selvisi, miten osaamista hankitaan oppilaitoksen ulkopuolisissa kohteissa, miten kohteiden remontointia suunnitellaan ja siihen valmistaudutaan, miten opiskellaan NY-yrityksissä ja työssäoppimispaikoilla tai osuuskunnassa. Sisustamossa hauska yksityiskohta oli seinämaalausharjoituksena tekeillä ollut tasavallan presidentin muotokuva, joka herätti hyväntahtoisia kommentteja. Presidentti jututti myös viime keväänä valmistuneita, jotka toimivat edelleen osuuskunnassa ja kehittelevät tulevaa yritystoimintaansa.

Vierailu huipentui konservatorion kansainvälisen toiminnan, NY-toiminnan ja aktiivisen konserttitoiminnan esittelyyn. Musiikin opiskelijat pitivät viime vuomma noin 130 konserttia, joista suurin oli Queen-konsertti, jonka kuuli 2000 henkeä. Tämän syksyn Ultra Bra:n musiikkiin perustuva konsertti veti perjantaina Kaukametsän konserttisalin täyteen. Tasavallan presidentti jatkoi matkaansa Talvivaaraa kohti Beatlesin Let It Be:n sävelin. Tämän kappaleen musiikkialan bändi ja solistit Jasmin Arffman ja Matti Halonen esittivät presidentille läksiäisiksi.

YritysAmiksen henkilökunta ja opiskelijat näyttivät voimansa. Lyhyellä varoitusajalla valmisteltiin korkean tason vierailu, jonka järjestelyistä ei löytynyt moitteen sijaa. Opiskelijat kantoivat hienosti vastuunsa omien amisyritystensä esittelystä. He olivat niin reippaita, niin asiantuntevia, niin hyväkäytöksisiä, että koulutusjohtajallekin tuli väkisin ilonkyynel silmänurkkaan heidän toimintaansa seuratessa.

Mistä kummasta kumpuavat puheet huonokäytöksistä, laiskoista ja vastuuttomista opiskelijoista? YritysAmiksen kulmilla sellaisia ei ole näkynyt.


No comments:

Post a Comment