Sunday, December 20, 2015

Yksinäisyys on rakenteellinen ongelma, johon voimme koulussa vaikuttaa

YritysAmis valmistautuu jouluun. Meillä on monenlaisia perinteitä, joiden kautta luomme välittämisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia opiskelijoille ja työntekijöille. Ympäristöt niin Seppälässä luonnonvara-alalla, Timperissä kulttuurialalla kuin Ketunpolulla liiketalouden alalla on somistettu joulun tunnelmiin johdattaviksi.

Kulttuurialalla kokoonnuttiin joulukuun alussa perinteiseen joulunavaukseen, jossa musiikkialan opiskelijat esiintyivät, koulutusjohtaja johdatteli ajatukset jouluun rakkauden ja välittämisen juhlana ja lopuksi sytytettiin valot suureen pihakuuseen. Seppälässä luonnonvara-alalla talon väki, opiskelijat ja henkilökunta, vievät kulkueena joulurauhan toivotuksen kaikille tilan eläimille ja liiketalouden alalla kokoonnutaan yhteen jouluglögeille.

Joulujuhlat ovat tärkeä lukukauden päättävä tapahtuma. Juhlia vietetään kaikilla kolmella alalla.
Kunnon joululounas tarjotaan sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Lukuisia muita pienempiä kokoontumisia ja glögihetkiä vietetään erilaisilla porukoilla ennen koulun loppua. Kaikkien näiden tapahtumien suuri ja tärkeä sanoma on, ettei kukaan ole yksin vaan kuuluu ainakin koulussa moniin porukoihin.

Helsingin Sanomat on yhdessä tutkijoiden kanssa tehnyt selvityksen kansalaisten käsityksistä köyhyydestä: kuka on köyhä, millaista köyhyys on, mistä köyhyys johtuu. Selvityksen mukaan sekä varakkaimmat että köyhimmät vastaajat olivat yllättävän samanmielisiä siitä, keitä yhteiskunnan ei tulisi auttaa. Tähän hyljeksittyjen ryhmään kuuluivat yksinäiset. Yksinäisyys ymmärretään ihmisen omaksi syyksi siinä kuin päihdeongelmat, pitkäaikaistyöttömyys ja ylivelkaantuminen. Nämä ongelmat koskettavat raskaasti myös nuoria, aikuisen elämänsä alussa olevia ihmisiä.

Opiskelijakyselyissä kysymme aina, onko opiskelijalla kavereita. Joka ryhmässä 1 - 2 vastaa, ettei hänellä ole yhtään kaveria. Nämä nuoret tulevat usein kodeista, joiden elämä on ollut taloudellisesti vaikeaa, ihmissuhteissaan sekavaa, ehkä väkivaltaista. Heidän elämässään on siis ollut tekijöitä, jotka ovat syrjäyttäneet heidät muiden yhteydestä.

Sanoisimmeko yksinäiselle nuorelle, että oma syysi, hanki kavereita, vai voisimmeko osaltamme auttaa heitä.Mielestäni meidän on oppilaitoksissa kaikin keinoin vaikutettava siihen, että nuorten välille syntyisi kaverisuhteita. Esimerkiksi mentoriopiskelijasysteemin kautta kaveruuksia on syntynyt. Me opettajat ja muut henkilökunnan jäsenet voimme toimia välimiehinä monella tapaa.

Toivon, että jokaisella joulunviettäjällä on tänä jouluna ainakin yksi kaveri, eikä kenenkään tarvitse olla yksin. Iloista joulua kaikille.

No comments:

Post a Comment