Saturday, January 30, 2016

Hehkutusta ja kansanedustajia

YritysAmiksella oli ilo saada kaikki Kainuun kansanedustajat vieraakseen.  Marisanna Jarva, Timo Korhonen ja Eero Suutari tutustuivat toimintaamme viime viikon perjantaina. Kansanedustajille esiteltiin YritysAmista ns. presidentin kierroksella Timperintiellä sekä Impilinnassa Seppälässä.

Opiskelijat kertoivat kansanedustajille, miten yrittämällä oppimisen pedagogiikkaa on alettu kehitellä ja miten he ovat sen kokeneet. Uutishuoneella kansanedustajat pääsivät Uutiskuution haastatteluun. Perjantailähetystä varten toimittaja kyseli kansanedustajien toimista nuorten aseman parantamiseksi, ammatillisen koulutuksen säästöistä ja kehittämisestä sekä nuorisotyöttömyyden hoidosta. Kaikki kansanedustajat vakuuttivat, että nuorten asia otetaan vakavasti, onhan nuorissa maamme tulevaisuus.
Tätä me koulutuksen parissa työskentelevät todella toivomme. Presidentin kierros päättyi konservatorion opiskelijoiden järjestämään musiikkihetkeen.

YritysAmiksen esittely ja keskustelu kansanedustajien kanssa jatkui luonnonvara-alalla Seppälän Impilinnassa. Upeasti KAO:n omien opiskelijoiden ja opettajien voimin entisöity historiallisesti arvokas rakennus tarjosi mainiot puitteet keskustelulle. Maailma muuttuu, ammatteja katoaa ja uusia syntyy, elämä jatkuu. Se joka jaksaa pysyä muutoksen kärjessä, korjaa parhaat hedelmät.

Impilinnassa keskustelimme YritysAmiksen osuuskuntien toiminnasta. Timperintiellä toimii Tervakanava-osuuskunta ja Seppälässä osuuskunta Impilinna. Osuuskunnissa toimii opiskelijoita, jo YritysAmiksesta valmistuneita sekä ulkopuolisia yrittäjiä. Nämä yhdessä tuovat lisäarvoa toisilleen. Impilinna on luonnonvara-alan tärkeä oppimisympäristö. Siellä osuuskuntalaiset tulevat pyörittämään muun muassa kahvilaa, myymälää, golflippujen myyntiä, tapahtumien järjestämistä, elintarvikkeiden ja monenlaisten luonnontuotteiden kehittelyä. Impilinna on myös opiskelijoiden oppimisympäristö ja työssäoppimispaikka.

Keskusteluissa kansanedustajien kanssa ilmeni, että Amisyrityksissä oppimisen pedagogiikka ja yrittämällä oppimisen kehittely on juuri sitä, mitä ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi heidän mielestään tarvitaan. #Marisanna Jarvalta kuulimme, että ammatillinen koulutus siirtyy entistä enemmän työpaikoille ja luokkahuoneista siirrytään tekemällä oppimiseen.

Koulu menee työpaikoille ja työpaikat tulevat kouluun
Me YritysAmiksessa painotamme, että myös syystä tai toisesta heikommista lähtökohdista ponnistavat nuoret on saatava työn syrjään kiinni. Jokainen ammatillisessa koulutuksessa työskentelevä tietää, miten suuria ponnistuksia ja moniammatillista yhteistyötä raiteilta pudonneen nuoren nouseminen saattaa vaatia. Tällaiseen tukemiseen ei työpaikoilla ole osaamista eikä resursseja. YritysAmiksessa opitaan paljon työpaikoilla, mutta paljon myös Amisyrityksissä ja oppilaitoksessa toimivissa ulkopuolisten yrittäjien yrityksissä. Siis koulu menee työpaikoille ja työpaikat tulevat kouluun. Muun muassa Impilinna ja Timperintielle rakennettava yritysympäristö ovat avoinna myön ulkopuolisille yrittäjille.

Kansanedustajilta saamamme palaute oli innostavaa ja erittäin myönteistä. Taisi #Timo Korhonen puhua jopa Kainuun aarteesta. On hienoa huomata, ettemme ole yksin kehittämistyömme kanssa. Tuki on tarpeen. #Eero Suutari kirjoitti Facebookissa vierailun jälkeen: "Eilisten kansanedustajatapaamisten helmenä oli Yritysamis. Kajaanin Yritysamis yllätti innovatiivisuudellaan ja se on edennyt jo innostavalle tasolle. Oppiminen yrittäjämäisessä koulutuksessa antaa parhaimmat eväät."

Hehkutuksesta voimaa, uusia ideoita ja yhteishenkeä
Eikä tässä vielä kaikki. Kuluneen viikon lopetukseksi aloitimme YritysAmiksen kulttuurialalla Hehkutukset. Jokaisen kuukauden viimeisenä perjantaina kokoonnumme klo 12 - 14 välillä yhteen. Eri alojen opiskelijat esittelevät projektejaan ja kertovat, mitä ovat niissä oppineet. Kaikille annetaan raikuvat aplodit ja kannustushuudot. Hehkutamme yhdessä hyvää työtämme.

Hehkutuksessa ristiinpölytetään eri alojen projektien kokemuksia ja saadaan oppia muilta. Opitaan seisomaan ylpeänä oman työn takana ja esiintymään. Yhteishenki kehittyy ja hehkutuksen jälkeen on hieno tunne lähteä viikonlopun viettoon.
#KAO #yrittäjyyskasvatus #ammatillisen koulutuksen kehittäminenNo comments:

Post a Comment