Sunday, April 26, 2015

Usko siirtää vuoria

 YritysAmiksen rakentamisessa olemme vaiheessa, jossa teemme työnsuunnittelun tasolla todeksi kaksi vuotta kertomaamme tarinaa. Yhteinen hyvä tarina, kertomus ammatillisen koulutuksen ihantolasta, on jo enemmän kuin puoli voittoa. Nyt koetellaan uskoa, sinnikkyyttä ja itseluottamusta. Jokaisen on pohdittava, uskonko asiaamme todella, luotanko itseeni ja työkavereihini haaveemme toteuttajina ja olenko tarpeeksi ahkera ja sinnikäs. Ja mikä tärkeintä, kestänkö epävarmuutta, joka uuden luomisen edessä väistämättä on.

Näen työntekijäporukkamme olympiavoittoa kohti ponnistelevana joukkueena. Mielialat kulkevat aallonharjalta ojan pohjalle. Aallon harjalla olevat nostavat ojan pohjalla rämpiviä takaisin aallon harjalle. Itse rämmin hetken ojan pohjaa, kun kaikki näytti niin keskeneräiseltä, eikä mikään tuntunut etenevän. Sitten asiat vain nytkähtivät eteenpäin ja usko palasi. Joku prosessoi itsensä nopeasti selville vesille, toinen vajoaa kerta toisensa jälkeen menneisyyden turvalliseen huomaan.

Uuden, ennen kokeilemattoman koulun luominen on joukkuepeliä. On tärkeää, että tavoite on yhdessä rakennettu. Ideaa on pyöritelty puolelta toiselle. Jokainen on pomon mitätöintiä pelkäämättä voinut sanoa sanottavansa. Kun jokainen joukkueen jäsen on antanut valtakirjan YritysAmiksen puolesta ja tunnustanut uskonsa yhteiseen tavoitteeseen, johtotiimin, hanketiimin ja tiimivastaavien hommana on pitää kurssi suorassa. Karikkoon ei kannata ajaa.

Osaamisperusteiset opetussuunnitelmat ovat valmiina. Niiden pohjalta, tutkinnon osa kerrallaan, määrittelemme opettajien käytettävissä olevan työajan, työnjaon tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaan, työprosessit, joissa osaaminen AmisYrityksissä työskentelemällä hankitaan, millaisia työpajoja tarvitaan tukemaan AmisYrityksessä oppimista, mitä opitaan verkossa, mitä opitaan työpaikoilla,  miten opiskelijat kiertävät työtehtävästä toiseen (työvuorolistat), miten oppimista seurataan ja dokumentoidaan yhdessä opiskelijan kanssa, miten läsnäoloa seurataan, miten omaohjattavat jaetaan...

Kysymyksiä, kysymyksiä, joihin kevään aikana on vastattava. Toimintajärjestelmän prototyyppi on saatava kuntoon, jotta sitä ensi syksystä päästään kokeilemaan. Tehtävää riittää. Olemme sopineet, ettemme ole armollisia itsellemme siten, että peruuttaisimme entiseen. Ensi syksynä aloitamme uusien opiskelijoiden kanssa amisyrityksessä oppiminen -pedagogiikalla, yritysmäisesti toimimalla.
Armollisia itsellemme olemme siten, että tuemme toisiamme ja sallimme repsahduksia ja epäröintiä. Emme kuvittele, että systeemistä tulee kerralla hyvä. Ensin tehdään prototyyppi ja sitä kehitetään kokeilun aikana.

Ja mikä parasta:
Meidän joukkueessamme on ahkeruutta, luovuutta ja monenlaista lahjakkuutta. Tiimeistä nousee ihailtavaa johtajuutta. Johtotiimimme on Pentti Saarikosken runon sanoin ilmaistuna yhtä eläintä, samoin hanketiimi. Olympiavoitto häämöttää, täältä tullaan YritysAmis.

Lukija ottakoon huomioon, että tämä teksti on synnytetty kesämökillä aamupalapöydän ääressä avantouinnin "kirkastamin" aivoin.

No comments:

Post a Comment