Sunday, May 3, 2015

"Matikka voi olla nelonen, mutta uskonnossa pitää olla kymppi"

YritysAmiksen tietoturvallisuuden ja sosiaalisen median teemavuosi on lopuillaan. Teemavuoden aikana olemme valmistautuneet sosiaalisen median lisääntyvään käyttöön opiskelussa, verkostoitumisessa ja markkinoinnissa. Jokainen työntekijä käyttää vähintään Facebookia oppilaitoksen virallisen Moodle-verkkoalustan lisäksi. Opiskelun tukena toimii jo kymmeniä Facebook-ryhmiä, blogeja, käytetään Youtubea, Pinterestiä yms. sosiaalisen median välineitä oppimisessa. YritysAmiksen tapahtumista ja saavutuksista kerrotaan sosiaalisessa mediassa päivittäin. Opettajien some-aktiivisuus on lisääntynyt. Esimerkkinä vaikkapa tämä koulutusjohtajan blogi. Sosiaalisesta mediasta on tullut arkipäivää, mikä antaa vahvaa tukea YritysAmiksen yritysmäiselle ja osaamislähtöiselle toiminnalle jatkossa.

Viime maanantaina ja tiistaina teemavuosi huipentui YritysAmiksen vuoden somettaja -kilpailun voittajien julkistamiseen ja koulupäivään somessa. Vuoden 2014 Some Yllättäjäksi valittu Sampo Kaulanen, Äkäslompolon kyläkauppias, kertoi yrittäjäntiestään ja sosiaalisen median käytöstä yrityksensä markkinoinnissa. Sampon tarina upposi yleisöön. Sekä nuoret että työntekijät kuuntelivat hiiren hiljaa. Hiljaisuuden keskeytti vain tämän tästä kuulunut naurunpyrskähdys, jonka Sampon tarina synnytti.

Sampon tarinan voisi kiteyttää kahteen viestiin:
1. Pane itsesi likoon. Toteuta ideoitasi rohkeasti. Ota rohkeasti yhteyttä ja verkostoidu. Isokaan johtaja ei purematta niele vaan saattaa innostua raikkaasta ideastasi. Ole ahkera ja sinnikäs. "...ja jos innostun jostain, siitä tulee minulle ihan pakkomielle."

2. 255 000 tykkääjää Facebookissa, 10 500 follaajaa Instagramissa...Some-näkyvyyden seurauksena yhteistyötarjouksia satelee jopa suurilta pörssiyhtiöiltä. Kuudensadan asukkaan Äkäslompolon kyläkauppias voi saada merkittäviä kumppaneita.
"Sain pankista 10 miljoonaa lainaa. Aika hyvin nuorelta mieheltä, jolla oli koulussa matikka nelonen. Matikka voi olla nelonen, mutta uskonnon pitää olla kymppi. Ilman uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin ei parhaallakaan koulutuksella pärjää. Tiestysti koulutus on tärkeää ja siitä on apua, mutta se ei yksin riitä." Näin siis linjasi Sampo Kaulanen.

Somettaja-kilpailun avulla lisäsimme somen käyttöä ja opiskelimme somessa toimisen etiikkaa ja pelisääntöjä. Kilpailun kriteereinä oli muun muassa lain, tekijänoikeuksien ja hyvän maun kunnioittaminen, visuaalisesti ja kielellisesti laadukas sisältö, omaperäisyys, toiminnan säännöllisyys ja seuraajien määrä.

Tiistaina vietimme koulupäivän somessa. Aamulla jokainen opiskelija ja työntekijä suoritti Moodlessa Tekijänoikeuksien ABC -testin. Sen jälkeen jalkauduttiin eri puolille kaupunkia opettajien antamia tehtäviä suorittamaan. Opiskelijat kuvasivat, kirjoittivat, haastattelivat ja etsivät tietoa netistä. Työn aikana oltiin opettajiin ja opiskeluryhmäläisiin yhteydessä somen välityksellä. Tulokset julkaistiin somettaja-kilpailun Facebook-sivuilla ja muissa välineissä. Muun muassa Blueberry-blogissa.

Päivä somessa päättyi palautekyselyyn. Opiskelijoiden palaute oli muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kiittävää. Erilainen koulupäivä oli ollut innostava ja Sampo Kaulasen luentoa kehuivat kaikki. Myös tällä tiellä eteenpäin YritysAmista kohti.


No comments:

Post a Comment