Sunday, September 4, 2016

YritysAmis luonnon oppimisympäristö Impilinna vihittiin käyttöön

Kulunutta viikkoa leimasi valmistautuminen Impilinnan avajaisiin. YritysAmismaiseen tyyliin omat opiskelijat, henkilöstö ja osuuskunta vastasivat juhlien järjestelyistä, mikä lisäsi jännitystä ja lievää hermostuneisuutta juhlan odotukseen.

Opiskelijat ja opettajat ahkeroivat golf-alueen viimeistelyssä lähes viimeisiin minuutteihin, jotta se olisi valmis perjantaiaamuna klo 9.00, kun vieraat alkoivat saapua tutustumaan alueeseen. Impilinna on osuuskunta Impilinnan keskeinen toimintaympäristö. Tiloja vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön, ravintola ja kahvila palvelevat tilaisuuksien järjestäjiä, golfaajia ja lounasravintolana kaikkia lähiruokaa arvostavia asiakkaita. Pieni luonnontuotteiden myymälä palvelee myös golf-välineiden vuokraamona ja lippumyymälänä.

Tuotekehityskeittiössä osuuskuntalaiset ja ulkopuoliset yrittäjät kehittelevät uusia lähiruokatuotteita. Myös luonnonkosmetiikan kehittely ja siihen liittyvä koulutus on keskeisesti mukana Impilinnan toiminnassa. Impilinnassa perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin opiskelevat nuoret ja aikuiset työskentelevät yhdessä osuuskuntayrittäjien ja NY-yrittäjien kanssa.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala vihki Impilinnan alueen käyttöön
Tuomo Puumala julisti golf-alueen nimikilpailun voittajan paljastamalla nimilaatan. Verhon takaa    paljastui golf-kentän nimi Seppälä Golf. Nimeä perusteltiin sillä, että Seppälä on vuosikymmenten saatossa vakiintunut kuvaamaan ensi vuonna 120 vuotta täyttävää oppilaitosta ja siten jo tuttu ainakin Kainuun ihmisille. Puumala löi myös kentän ensimmäisen lyönnin taitajan ottein.

Kutsuvierastilaisuuden ohjelma oli YritysAmiksen omaa tuotantoa. Käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari oli kirjoittanut Tietopuolisen karjanhoitokoulun, tuttavallisemmin Impilinnan, historiaa luotaavan dialogin, jonka esittivät omat opettajamme Mari Karjalainen ja Renne Sänisalmi. Tarina toteutettiin ammattitaitoisesti ja tarinan omakohtaisuus heijastui tulkinnasta. Olihan kyse oman YritysAmiksen oppimisympäristön historiasta, johon Marilla oli myös oman suvun kautta monia siteitä. Esitys upposi yleisöön, jonka tunnetilat vaihtelivat römäkän naurun ja kyynelten välillä.

KAO-konservatorion nuoret taiteilijat Jenni Vattulainen ja Mika Säppi aloittivat juhlan laululla Kodin kynttilät lämpöisin liekein. Säestys harmonilla ja viululla toteutettiin Karjanhoitokoulun ensimmäisten avajaisten mukaan Impilinnan vanhalla harmonilla, joka on kunnostettu uuden Impilinnan käyttöön. Juhla päättyi Jennin ja Mikan esilaululla ja harmonisäestyksellä samoin kuin ensimmäisissäkin avajaisissa Nälkämaan lauluun. Ilmari Kiannon kirjoittama laulu on laulettu ensimmäistä kertaa Seppälässä vuonna 1911. Harvoin kuulee maakuntalauluamme laulettavan sellaisella antaumusella ja tulevaisuuden uskolla kuin Impilinnan avajaisissa.

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen kertoi tervetulopuheessaan Impilinnaan sitoutuneesta historiasta sekä yhteistyön voimasta, jota peruskorjauksen toteuttaminen ilmentää. Koulutuspäällikkö Leena Karjalainen sai todeta pitkäaikaisen unelmansa nyt toteutuneen, kun Impilinna ja sitä ympäröivät viheralueet on saatu käyttöön ja odottavat vain, että yritteliäät opiskelijat, opettajat ja osuuskuntalaiset toteuttavat täysimääräisesti alueen tarjoamat mahdollisuudet. Nyt oli aika kiittää rahoittajia, museovirastoa, Kajaanin kaupunkia ja Kainuun ammattiopiston eri alojen opiskelijoita ja opettajia, joiden yhteistyöllä unelma toteutettiin.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala painotti puheessaan alueellisuuden merkitystä koulutuksessa ja kulttuurissa. Hän myös kiitteli Kainuun ammattiopistossa toteutettavaa yrittäjämäistä tapaa toteuttaa ammatillisen koulutuksen reformia.

Suurten mahdollisuuksien impilinna
Impilinnan peruskorjaus on suuri kulttuuriteko ja yhteistyön voiman osoitus. Se on myös suuri mahdollisuus YritysAmiksen opiskelijoille ja osuuskuntalaisille toteuttaa yritysideoitaan ja oppia amisyrityksessä oppimisen pedagogiikalla. Alueeseen ja rakennukseen sitoutunut historia ja tarinat vain odottavat, että joku luova ja innostunut nuori yrittäjä alkaa tehdä niistä yritystoimintaa. Golf-alue ja Impilinnaa ympäröivä maaseutumiljöö sekä lähimetsät jääkautisine harjumuodostelmineen, marjoineen ja sienineen tarjoavat hyvät mahdollisuudet monenlaiseen toimintaan. Meille tuleville asiakkaille Impilinna alueineen on mainio rentoutumisen, harrastamisen ja laadukkaiden juhlien, seminaarien ja kokousten keskus.No comments:

Post a Comment