Sunday, March 29, 2015

Ilmaveiviasenteella kohti YritysAmista

YritysAmista on "virallisesti" rakennettu kolme kuukautta. Ensimmäinen koko joukkueen koulutustilaisuus pidettiin viime tiistaina. Paikalla elokuvateatteri BioRexissä oli 80 työntekijää. Vain kriittisimpiin työtehtäviin oli jäänyt muutamia hommiin. Muun muassa eläimet on hoidettana koulutuspäivinäkin. Muuten koko porukka oli koossa.

Aloitimme päivän jakamalla. Eri alojen ihmiset esittelivät toisilleen tähän mennessä suunniteltua. Kaikkien alojen yritysmäiset ympäristöt olivat jo selvästi hahmollaan. Parin vuoden sisällä kohtaatte KAO:n liiketalouden alalla, luonnonvara-alalla ja kulttuurialalla modernin toimiston, kahviloita, monipuolisen vihermyymälän, uutishuoneen, pelistudion, monenlaisia pikkupuoteja, sisustamon, kauneuskeskuksen, elokuvateatterin, kuvaamon, luovien alojen avokonttorin, luovien ajatusten ja rentoutumisen tiloja ja ties mitä muuta.

Yritysmäisissä oppimisympäristöissä opiskelijat toimivat kullekin alalle ominaisissa työrooleissa. He oppivat asiakaspalvelua, neuvottelutaitoa, työtehtäviin liityvien sopimusten tekoa, markkinointia ja tietysti monipuolisesti oman alansa ammattitaitoja.

Yritykset tarjoavat palveluja YritysAmiksen NY-yrityksille, osuuskuntayrittäjille, KAO:eri toimijoille ja tietysti ulkopuolisille asiakkaille. Opiskelijat pyörittävät toimintaa kukin omien vahvuuksiensa mukaan ja opettajat ohjaavat, auttavat ja tsemppaavat. Kaikki löytävät paikkansa ja kunnia kuuluu kaikille.

Jaoimme myös tähän mennessä työelämän työprosessien mukaan organisoituja oppimisprojekteja eri aloilta. Miten paljon meillä jo onkaan hyviä kokemuksia laajoistakin tilaajille toteutetuista tehtäväkokonaisuuksista ja yritysmäisestä työskentelystä. Opiskelijamme ovat tuottaneet melkoisen määrän asiakastöitä, joissa he ovat saaneet paljon omaa vastuuta ja opettajat ovat osannet astua
sparraajan ja opastajan rooliin.

Esittelyjen pohjalta saatoimme varmistua siitä, että oikealla tiellä ollaan. Saimme ideoita toisiltamme ja vahvistuksen,  että pystymme viemään YritysAmis -unelmamme maaliin.

Koulutustilaisuutemme toinen osuus sujui Petri Rajaniemen johdolla. Koimme riemastuttavan tykityksen muutosasennetta, rohkeutta ja uskoa itseemme.

Aluksi totesimme, että Suomella on loistavat edellytykset. Olemme maailman kärkeä lähes kaikilla mittareilla. Mistä siis kiikastaa?  Asenne ratkaisee menestyksen. Jos ei ota riskejä, mitään uutta ei voi saavuttaa. Ilmaveiviasenteella kannattaa heittäytyä tilanteeseen silloin, kun se kohdalle sattuu. Ei kannata jäädä kohkaamaan, onnistuuko, ei onnistu, uskallanko, en uskalla. Silloin tilaisuus on jo mennyt. Tartu tilaisuuteen ja luota itseesi, Luo polkuja, joita kukaan ei ole vielä astunut. Meillä on menetettävänä vain vanha, uudistusta kaipaava koulu. Näin me Petri Rajaniemen kannustama vakuutimme toisillemme.

Tiedostamme myös muutosvastarinnan olemassaolon ja syyn. Kun koko ympäröivä maailma muuttuu, tunnemme turvattomuutta. Pelko tuntemattoman edessä ruokkii muutosvastarintaa. Ihminen kaipaa turvallisuutta ja liittoutumista muiden ihmisten kanssa. Mutta olemme myös uteliaita ja kokeilunhaluisia ja haluamme luoda uutta. Muutenhan vaeltelisimme edelleen keräilemällä suuhumme juuria, kasveja ja pikkuötököitä. Eläisimme pienen hetken, lisääntyisimme ja kuolisimme pois.

Me yritysamislaiset olemme valinneet rohkeuden. Olemme päättäneet mennä ilmaveiviasenteella eteenpäin. Tartumme tilaisuuteen ja astelemme ennen astumattomia reittejä. Luomme uusia polkuja koulutuksen maastoon. Jotain voi mennä pieleen, mutta tulos muuttuu vasta, kun toiminta muuttuu.

Voi tulla sanomista, mutta jos sanomista ei tule, mikään ei ole muuttunut.No comments:

Post a Comment