Sunday, September 27, 2015

Voiko 24-tunnin opiskeluputki olla tehokas ja vielä hauskakin?

YritysAmiksen ensimmäisen vuoden opiskelijat ryhmäytyvät NY24-leirillä. Kulttuurin ja liiketalouden leiri pidettiin viime torstaina ja perjantaina. Luonnonvara leireilee 5. - 6. marraskuuta.
Liiketalous jakoi leirin kahteen paikkaan ja opiskelijat ja opettajat viettivät yön kotona. Kulttuuri leireili 24 tuntia putkeen Kajaanista muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla entisellä Kirkkoahon koululla. Luonnonvara toteuttaa myös yöleirin.

70 musiikkialan, muotialan, sisustusalan, pelialan, media-alan ja hiusalan opiskelijaa kokoontui Kirkkoahon koululle. Työskentelyn pohjustukseksi katsottiin ja kuunneltiin tähtitieteen professori Esko Valtaojan Turun yliopistossa pitämä läksiäisluento. Otimme tietoisen riskin aloittamalla leirin näin tömäkästi. Opiskelijat saattaisivat innostua luennosta ja saada ajattelemisen aihetta tulevan työskentelyn rakennuspuiksi, mutta oli myös mahdollista, että kolmaosa äänestäisi jaloillaan ja poistuisi paikalta. Tällä kertaa riskinotto kannatti.Opiskelijat saivat tehtäväksi kirjata muistiin kolme asiaa, jotka hämmästyttivät, yllättivät tai ärsyttivät. Heidän piti myös analysoida luennoitsijaa ja hänen tärkeintä sanomaansa. Opiskelijat kuuntelivat tunnin luennon keskittyneesti. Lopuksi annettiin aplodit Eskolle ja leiri alkoi työskennellä 12 tiimissä. Tiimit keskustelivat, vastasivat kysymyksiin ja kirjoittivat oman ryhmänsä kannanoton paperille. Tuotokset esiteltiin muille. Riskinotto palkittiin. Suurin osa oli innostunut kuulemastaan,
koulutusjohtaja sai muutamat halauksetkin kiitokseksi. Myös hienoista mutinaa kuului siitä, miksi tällainen luento piti kuunnella. Sitten juotiin hyvät kahvit luennon aikana paistetun pullan kanssa.

Kahvin jälkeen tutustuimme toisiimme tutustumisleikkien avulla ja työ jatkui. Opiskelijoille annettiin yrittäjyyshaaste, johon heidän tuli leirin aikana vastata. Haaste tuli USA:n suurlähettiläältä Charles C. Adamsilta. Tehtävänä oli ideoida yritys, joka Kainuusta vielä puuttuu. Ensin opiskelijat listasivat kuuden keskeisen toimialan puutteita ja niistä tiimit valitsivat asian, jonka ympärille alkoivat kehitellä liikeideaansa.

Mietittiin mitä, kenelle, miten, kenen kanssa, tehtin SWOT-analyysiä. Haettiin mahdollisuuksia ja uhkia. Työ eteni vaihe vaiheelta, kirjallista materiaalia tuotettiin isoille papereille jatkotyöskentelyn pohjaksi.

Välillä ratkottiin murhamysteeriä ja syötiin suklaata haarukalla ja veitsellä. Kello kolme aamuyöllä porukka tarvitsi happea ja lähti leikkimään lamppuskaa pimeään yöhön. Juteltiin, tutustuttiin, verkostoiduttiin muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Näin kului yö. Muutamat tiimit ahersivat yrityshaasteen kanssa lähes koko yön.

Kello kuusi perjantaiaamuna työskentely aloitettiin aamujumpalla ulkona, sitten presentaation kimppuun. Tunti työaikaa ja sitten aamupala. Uunissa paistuvien sämpylöiden tuoksu alkoi kiihottaa ruokahalua ja hyvä aamupala nautittiin klo 7.30. Sitten yritysideoiden esittelyn viimeistelyä, paikat kuntoon esittelyä varten ja siistiytymistä. Kun liikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen saapuisi ottamaan esittelyt vastaan, kaiken pitäisi olla edustuskunnossa. Anssille valmisteltiin myös hyvä aamupala "hopealautaselle", jotta hän tuntisi olevansa odotettu ja tervetullut.

Klo 8.30 12 tiimiä tuli vuorollaan yleisön eteen esittelemään yristysideansa. Anssi Tuominen kommentoi jokaisen esityksen monipuolisesti, kannustavasti mutta myös kritiikkiä esittäen. Kaikille annettiin raikuvat aplodit. Lopuksi leirin johtaja Maarit ja leirin kapteeni, opettaja Heli Mylly hyväksyivät haasteen ratkaisut mielellään.

Yhteenvetona totesimme opiskelijoiden kanssa, ettei kukaan heistä ollut koskaan työskennellyt minkään opiskeluasian kimpussa niin pitkään ja intensiivisesti. Ei ollut oppinut kahdessa päivässä niin paljon, ei ollut tutustunut niin moniin muiden alojen opiskelijoihin ja opettajiin. Eikä tässä vielä kaikki. Oli syöty hyvin ja pidetty hauskaa.

Perjantaina klo 12.00 olimme rättiväsyneitä, nuutuneita, punanaamaisia mutta niin onnellisia. Tänä 24-tuntisen muistaisimme aina. Olimme oppineet suunnitteluprosessin, joka tuottaa tuloksia.

Ja, kukapa tietää, kun osallistumme näillä suunnitelmilla Yhdysvaltain suurlähettilään julistamaan yritysideakilpailuun, ehkä joku tiimi matkaa vielä USA:han palkintomatkalle.

Me opettajat olimme rättiväsyneitä mutta tyytyväisiä. Miksi olimme aivan liekeissä? Opimme ja tuotimme tietoa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Koimme monenlaisia elämyksiä ja tunteita ja mielihyvää yhteisen ponnistelun tuottamasta tuloksesta. Opiskelijat ja opettajat olivat saaneet parhaan mahdollisen palkinnon työstään.


No comments:

Post a Comment