Sunday, October 2, 2016

YritysAmiksen välitilinpäätös lähestyy

Amisyrtyksessä oppimisen pedagogiikka -hanke päättyy lokakuun lopussa. Vajaan parin viikon päästä pidämme Kajaanissa valtakunnallisen seminaarin, jossa jaamme tähän mennessä kokemaamme ja oppimaamme kaikille kiinnostuneille. Jakaminen ja tiedottaminen on ollut koko hankkeen ajan keskeinen tehtävämme. Nyt on käsillä välintilinpäätöksen aika. Omalta kohdaltani aloitin välitilinpäätöksen kaivelemalla esille kaikki mapit ja tiedostot, joissa saattaisi olla YritysAmiksen kehittelyyn liittyvää materiaalia.

Kaikki mapeista löytämäni painotuotteet järjestelin työhuoneeni suurelle neuvottelupöydälle aikajärjestykseen. Siinä hahmottui yhdellä silmäyksellä pitkä tie, jonka olemme KAO:n kulttuurin, luonnon ja liiketalouden aloilla kulkeneet uutta ammatillista koulutusta rakentaessamme. Ensimmäiset kirjalliset dokumentit ovat vuodelta 2011: lyijykynällä ruutupaperille luonnosteltuja hahmotelia eri mahdollisuuksista rakentaa kulttuurialan, hiusalan, luonnonvara-alan ja liiketalouden alan osaamisalojen muodostama tulevaisuuden koulu.

Alusta asti ymmärsimme, ettei vanhoilla rakenteilla ja toimintatavoilla päästä kovin pitkälle. Rakentelimme yhteistyössä uudistuksia vanhoilla rakenteilla niin pitkälle kuin mahdollista. Perustimme yhteiset tiimit suunnittelemaan ja koordinoimaan yrittäjyyskasvatusta, kestävän kehityksen toimintatapaa, vuorovaikutusta, asiakaspalvelua ja myyntiä sekä verkko-opiskelua ja sosiaalisen median käyttöä opiimisen apuna. Hommasimme kaikille aloille keke-sertifikaatin edellyttämät toimintatavat, perustimme NY-yrityksiä kaikille aloille, laajensimme sosiaalisen median käyttöä ja verkko-opiskelua, koulutimme vuorovaikutustaitoja ja teimme siihen liittyviä ohjeita.

Olemme kehittäneet itseämme monipuolisesti
Ensimmäisten hahmotelmien jälkeen on tapahtunut valtavasti. Painetut seminaariohjelmat, aloitusseminaarit ja teemavuosien kilpailujulistukset kertovat, että olemme kouluttaneert itseämme ja opiskelijoitamme monipuolisesti. Rinnallamme ovat kulkeneet monien alojen asiantuntijat. Olemme hakeneet oppia elokuvaohjaaja Klaus Häröltä, tietoturva-asiantuntija Petteri Järviseltä, rap-artisti Mikael Gabrielkin esiintyy yhdessä lehtisessämme kertomalle meille, miten hänen mielestää nuoria pitäisi kohdata. Kyläkauppias Sampo Kaulanen kävi valamassa uskoa ja rokeutta meihin samoin kuin Tunna Milonoff ja Riku Rantala. Ja monet, monet muut. He kaikki ovat olleet upeita ihmisiä ja olemme saaneet heiltä vahvistusta päätökseemme kulkea omaa tietämme.

Kaikki läpikäymäni materiaali kertoo minulle, ettemme ole ajautuneet sattumalta siihen, missä nyt olemme.Olemme rakentaneet tarinaa ammatillisesta oppilaitoksesta, joka tuottaisi opiskelijoilleen tietoja, taitoja, asenteita, arvoja ja toimintatapoja, joilla pärjää muutoksessa. Joka auttaa sietämään epävarmuutta ja antaa rohkeutta mennä mukaan uuteen silloin, kun maailman muutos sitä vaatii. Oppilaitosta, jonka toiminnan piirissä jokainen nuori ihminen jaksaisi rakentaa omaa ammatillista osaamistaan, eikä syrjäytyisi työstä ja koulutuksesta.

YritysAmiksen kehittämisestä tietoinen päätös
Kun olimme edenneet vanhoilla rakenteilla mahdollisimman pitkälle, olimme valinnan edessä. Johtotiimimme keskusteli kaikkien työntekijöiden kanssa ja kysyimme heiltä, olivatko he valmiit "seuraamaan johtajaa" uuteen. Moduloinnit, lukujärjestykset, kurssimaiset tuntijaot ja opiskelija-arvioinnit oli hylättävä ja alettava rakentaa uutta Amisyrityksessä oppimisen pedagogiikkaa. Työntekijät olivat ajatuksen takana ja niin "laitoimme koulun kellumaan" ja aloitimme kaiken ikään kuin alusta.
Miten olemme tähän astisessa onnistuneet, sen me välintilinpäätöksen jäkeen tiedämme. Tätä arviointia varten olemme juuri päättäneet sisäisen auditoinnin, jonka tuloksia juuri analysoimme. Olemme myös tehneet opiskelijakyselyn ja nyt kokoamme kaiken materiaalin ja kokemukset johtopäätöksiksi, joista kerron blogini lukijoille lähiaikoina.

No comments:

Post a Comment